Papryka węgierska słodka ma zdecydowanie delikatniejszy smak od papryki ostrej węgierskiej, dodatkowo ma w smaku charakterystyczną słodycz. Pojawia się w kuchni równie często jak papryka ostra. Jest doskonałym dodatkiem do gulaszy, sosów, dań mięsnych i rybnych, ryżu, makaronu, jajek, past do chleba a także potraw warzywnych. Według The Spice Shop najlepsza słodka papryka, niemająca sobie równych.
Papryka to roślina należąca do rodziny psiankowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i Centralnej, jest jednak uprawiana w różnych krajach na całym świecie.
Jest jednym z niewielu warzyw, które zachowuje większość swoich leczniczych właściwości nawet po obróbce termicznej lub suszeniu. Papryka zawiera znaczne ilości witaminy C (w czerwonej papryce jest jej najwięcej) oraz β-karotenu, który organizm przekształca w witaminę A. Papryka ma także działanie oczyszczające i moczopędne, poprawia trawienie (nie jest jednak przeznaczona dla małych dzieci oraz osób z podrażnioną śluzówką, stanami zapalnymi lub wrzodami żołądka lub dwunastnicy). Znana jest również z tego, że reguluje ciśnienie krwi i poprawia krążenie. Czerwona papryka zawiera także rutynę – związek wzmacniający naczynia krwionośne oraz bioflawonoidy, które chronią serce i układ krążenia.