Pieprz Biały

Pieprz biały ma delikatniejszy smak od pieprzu czarnego, pozbawiony charakterystycznego szczypania w język. Pieprz biały stosowany jest do przyprawiania białych mięs, białych sosów, pasztetów, ryb i serów. Uwydatnia także walory smakowe sałatek, zup, dań z warzyw, podrobów i jaj oraz soków warzywnych, a także wyrobów cukierniczych. Mielony pieprz biały dodaje się do potrawy pod koniec przyrządzania.

Pieprz biały powstaje z dojrzałych owoców pieprzu czarnego, rośliny wywodzącej się z Indii. Pieprz ma także liczne właściwości lecznicze. Piperyna – substancja odpowiedzialna za charakterystyczny smak pieprzu, to związek, który znakomicie wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Pobudza wydzielanie soków trawiennych (żołądkowego, trzustkowego, jelitowego) i pomaga w leczeniu zaparć, nudności, wzdęć oraz nadmiernego wydzielania gazów. Pieprz działa również rozkurczowo, poprawia krążenie i obniża ciśnienie krwi. Stosowany zewnętrznie łagodzi stany zapalne i zmiany na skórze.