Pieprz Czarny

Pieprz czarny pochodzi z Indii, powstaje z niedojrzałych, suszonych i fermentowanych owoców rośliny o tej samej nazwie. Jest jedną z podstawowych przypraw stosowanych niemal w każdej kuchni. Ma ostry i piekący smak i aromat.

Pieprz czarny mielony wzbogaca smak mięs, wędlin, serów, jaj ale także ryb i owoców morza. Przyprawia się nim również pasztety, sałatki, dania z warzyw jak i zimne i ciepłe sosy. Pieprz ma także liczne właściwości lecznicze.

Piperyna – substancja odpowiedzialna za charakterystyczny smak pieprzu, to związek, który znakomicie wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Pobudza wydzielanie soków trawiennych (żołądkowego, trzustkowego, jelitowego) i pomaga w leczeniu zaparć, nudności, wzdęć oraz nadmiernego wydzielania gazów. Pieprz działa także rozkurczowo, poprawia krążenie i obniża ciśnienie krwi. Stosowany zewnętrznie łagodzi stany zapalne i zmiany na skórze.