Pieprz Różowy

Pieprz różowy, nazywany także czerwonym, którego ziarna nie są winne (fermentowane),  pochodzi z francuskiej wyspy Reunion. Obecnie uprawiany jest również w innych rejonach świata. Ziarna te pokryte są  kruchą różową skórką otaczającą twarde, nieregularne ziarno, znacznie mniejsze niż cały owoc. Jest słodko-gorzki i zdecydowanie łagodniejszy od czarnego. Stosuje się go w postaci całych lub lekko tłuczonych ziaren, bywa też konserwowany w zalewie octowej czy solankowej.

Jest świetnym dodatkiem do mięs, wędlin, serów, jaj ale także ryb i owoców morza. Przyprawia się nim również pasztety, sałatki, dania z warzyw jak i zimne i ciepłe sosy.

Pieprz ma także liczne właściwości lecznicze. Piperyna – substancja odpowiedzialna za charakterystyczny smak pieprzu, to związek, który znakomicie wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Pobudza wydzielanie soków trawiennych (żołądkowego, trzustkowego, jelitowego) i pomaga w leczeniu zaparć, nudności, wzdęć oraz nadmiernego wydzielania gazów. Pieprz działa także rozkurczowo, poprawia krążenie i obniża ciśnienie krwi. Stosowany zewnętrznie łagodzi stany zapalne i zmiany na skórze.