Pieprz Zielony

Pieprz zielony powstaje z niedojrzałych ziaren tej samej rośliny co pieprz czarny. Ziarna poddawane są suszeniu, jednak nie na słońcu, poprzez działanie niskich temperatur, by ziarna zachowały swój jasnozielony kolor. Charakteryzuje się on delikatnie słodką i odświeżającą nutą smakową, ma wyszukany i wyrazisty aromat. Jest zdecydowanie łagodniejszy w smaku od pieprzu czarnego.

Pieprz zielony ziarnisty stosowany jest do przyprawiana potraw mięsnych, ryb, zup, sosów, podkreśla walory smakowe sałatek. Niewielką ilość można dodawać także od deserów.

Pieprz ma także liczne właściwości lecznicze. Piperyna – substancja odpowiedzialna za charakterystyczny smak pieprzu, to związek, który znakomicie wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Pobudza wydzielanie soków trawiennych (żołądkowego, trzustkowego, jelitowego) i pomaga w leczeniu zaparć, nudności, wzdęć oraz nadmiernego wydzielania gazów. Pieprz działa także rozkurczowo, poprawia krążenie i obniża ciśnienie krwi. Stosowany zewnętrznie łagodzi stany zapalne i zmiany na skórze.