Pomidor Suszony

Pomidory suszone mogą być substytutem pomidorów świeżych lub koncentratu pomidorowego. Nawet niewielka ich ilość wspaniale wzbogaci smak i aromat przyrządzanych dań. Są idealnym dodatkiem do zup, sosów, pizzy, przekąsek, przecierów.

Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, są jednak powszechnie lubiane i używane w najróżniejszych postaciach na całym świecie.

Pomidory to źródło witamin i substancji odżywczych. Z witamin zawierają znaczne ilości karotenoidów, witaminy: C, K, B1, B2, PP, B6, kwas foliowy i biotynę. Ze składników mineralnych pomidory bogatsze są w potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i mangan. Ale przede wszystkim, pomidory zawierają likopen – naturalny barwnik i silny antyoksydant, który sprzyja profilaktyce nowotworów, szczególnie raka prostaty. Likopen jest lepiej wchłaniany z przewodu pokarmowego z przetworów pomidorowych, niż ze świeżych warzyw. Poleca się jedzenie tych produktów w obecności tłuszczu, np. oliwy z oliwek, ponieważ likopen się w nich rozpuszcza.