Specyficzny smak i aromat rozmarynu doskonale komponuje się z drobiem, rybami, jagnięciną, wołowiną, cielęciną, wieprzowiną oraz dziczyzną. Rozmaryn uwydatnia smak szpinaku, pomidorów, grochu, grzybów, sera, jajek, soczewicy oraz dopełnia smak szczypiorku, tymianku, pietruszki, trybuli i liści laurowych. Łagodne zupy z ziemniaków i bakłażanów, a także marynaty, dressingi i śmietanowe sosy wiele zyskują dzięki silnemu charakterowi tego zioła.
Rozmaryn to krzew z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, jednak jest uprawiany w wielu rejonach świata. .
Roślina ta ma także liczne właściwości lecznicze:
- Działa rozgrzewająco, zaleca się jego stosowanie w przypadku przeziębienia.
- Pobudza krążenie mózgowe, dzięki czemu poprawia pamięć i koncentrację oraz przyspiesza wzrost włosów.
- Łagodzi bóle głowy oraz migrenę.
- Podnosi ciśnienie krwi.
- Rozmaryn poprawia nastrój, dlatego może być pomocny w stanach lekkiej depresji.
- Rozmaryn w postaci kremu lub olejku działa łagodząco na bóle mięśniowe i reumatyczne.
- Rozmaryn wspomaga trawienie, w szczególności trawienie tłuszczy, dlatego jest odpowiednim dodatkiem do tłustych dań.
- Roślina ta wykazuje działanie odmładzające, gdyż jest silnym przeciwutleniaczem, zapobiega uszkodzeniu komórek przez wolne rodniki.
- Rozmaryn noże również znaleźć zastosowanie w zapobieganiu zwyrodnieniom plamki żółtej.