Sezam Biały

Sezam biały ma nieco delikatniejszy smak od sezamu czarnego. Stanowi bardzo popularny składnik wielu dań kuchni azjatyckiej, często dodawany jest do sushi, farszy, deserów, surówek i sałatek, posypuje się nim powierzchnię pieczywa. Doskonale komponuje się z mięsem, rybami, warzywami i owocami.

Pochodzenie sezamu nie jest znane, obecnie uprawia się go w wielu miejscach na świecie.

Ziarna sezamu mogą być wykorzystywane w dietoprofilaktyce oraz dietoterapii osteoporozy i złamań kości w związku z dużą zawartością wapnia, magnezu i fosforu. Spożywanie ziarna sezamu pomaga również w leczeniu uszkodzeń chrząstki i chorób zębów. Wysoka zawartość witaminy B1, witaminy PP i magnezu ma korzystne działanie na układ nerwowy. Ziarna sezamu zawierają również fitosterole, roślinne sterydy zmniejszające stężenie cholesterolu we krwi i zapobiegające rakowi prostaty.