Skórka Cytrynowa

Skórka cytrynowa jest używana jako dodatek do lodów, wypieków, kremów do ciast, a także do dań wytrawnych. Idealnie pasuje do ryb, ponieważ niweluje ich przykry zapach, jest również świetnym dodatkiem do sosów, zup i marynat do mięsa.

Cytryna zwyczajna to gatunek roślin z rodziny rutowatych. Pochodzi z południowowschodnich Chin, lecz współcześnie nie występuje tam ani w stanie dzikim, ani nie jest tam uprawiana.

Jest ona także znana ze swoich właściwości leczniczych. Stanowi bardzo bogate źródło witaminy C, zawiera jej najwięcej ze wszystkich części cytryny. Ponadto wzmacnia układ kostny i chroni przed osteoporozą, a także pomaga utrzymać właściwą higienę jamy ustnej i odświeża oddech. Pocieranie skórką cytryny zmian trądzikowych na skórze przyspiesza ich gojenie. Działa także oczyszczająco i wzmacniająco oraz może sprzyjać zmniejszeniu ciśnienia tętniczego krwi. Pomaga zwalczyć przeziębienie, wzmacnia odpowiedź układu odpornościowego i ma wykazuje działanie przeciwnowotworowe.