Skórka Pomarańczowa

Skórka pomarańczowa ma delikatny, słodko-gorzki smak i owocowy aromat. Gotowana, nadaje potrawom egzotyczny smak. Jest świetnym dodatkiem do ciast, mięs (np. kaczki) potraw z grilla, ryb, sosów, marynat, grzanego wina i herbaty.

Pomarańcze wywodzą się z Chin. Są to rośliny spożywane i uwielbiane na całym świecie. Skórka pomarańczowa ma delikatny, słodko-gorzki smak i owocowy aromat. Jest świetnym dodatkiem do ciast, mięs (np. kaczki), ryb, sosów, marynat, grzanego wina i herbaty.  Ma ona także pewne właściwości lecznicze. Jest bogatym źródłem witaminy C i β-karotenu. Zawiera także flawonoidy, które mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Napar ze skórki pomarańczy pomaga przy niestrawnościach oraz wzdęciach. Skórka pomarańczowa wspomaga także odchudzanie.