Sól Himalajska

Sól Himalajska ma biało-różowy kolor, jest on zależny od koloru skały z której pochodzi. Im bardziej różowy kolor tym więcej żelaza znajduje się w danej soli. Złoża soli himalajskiej istnieją od około 250 milionów lat i powastały po wyschnięciu pradawnego morza będącego niegdyś na terenie Himalajów. Sól Himalajska zalicza się do najbardziej czystych soli świata. Zawiera aż 84 składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu w formie koloidalnej. Mikroelementy z niej pochodzące są łatwo absorbowane w organizmie. Sól himalajska zawiera m. in. jod, magnez, cynk, żelazo i wapń – pięć istotnych dla funkcjonowania organizmu pierwiastków.

Charakteryzuje się delikatnym i łagodnym smakiem. Dobrze nadaje się do codziennego użytku. Szczególnie niebezpieczne dla zdrowia są niedobory jodu, ponieważ odgrywa on zasadniczą rolę w czynności tarczycy – gruczołu sterującego metabolizmem. Spożywając sól himalajską, nie trzeba się martwić o niedobór jodu. Sól himalajska jest stosowana także do kąpieli leczniczych, które są pomocne dla osób dotkniętych reumatyzmem i chorobami skóry.