Szafran Nitki

Przyprawa pozyskiwana z odmiany krokusa (Crocus sativus). Kwiaty tej rośliny zbiera się jesienią i od razu odrywa od dna kielichów czerwone pręciki. Każdy kwiatek odmiany Crocus sativus ma tylko po 3 pręciki, zatem aby uzyskać 1 kg szafranu potrzeba ok 150 tysięcy krokusów, co sprawia że jest to najdroższa przyprawa świata.

Używa się go do aromatyzowania i barwienia potraw mięsnych, rybnych, ryżu i ciast. Dodawany jest także do likierów, aby nadać im niepowtarzalny smak. Chcąc w pełni wydobyć aromat i smak szafranu, nitki należy przed użyciem dokładnie rozkruszyć.

Szafran, poza swoimi walorami kuchennymi, ma także zastosowanie lecznicze. Ma działanie antydepresyjne, ponieważ zwiększa stężenie serotoniny i dopaminy w ośrodkowym układzie nerwowym, przez co poprawia nastrój i rozwesela. Łagodzi także objawy napięcia przedmiesiączkowego, pomaga przy bólu głowy i migrenie, w chorobach płuc i układu krążenia, a także łagodzi objawy reumatyzmu. Poza tym ma działanie antybakteryjne oraz przeciwnowotworowe. Jest także znanym afrodyzjakiem (stymuluje i wzmacnia potencję).