Tymianek

Jest to przyprawa charakterystyczna dla kuchni francuskiej. Tymianek dodaje się do odwarów mięsnych, sosów, ciężkich zup (grochowa, fasolowa), pieczonej kaczki, dziczyzny, królika, cielęciny, wołowiny oraz ryb. Usuwa przykry zapach ryb i dobrze łączy się czosnkiem, cebulą lub pietruszką. Przyprawia się nim także wędliny, bigos, mielone mięsa, pasztety, sery oraz sałatki. Jest on także znany ze swoich licznych właściwości leczniczych.

Macierzanka tymianek to gatunek rośliny należący do rodziny jasnotowatych. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego, obecnie rośnie dziko w Maroku, Grecji, Turcji, Włoszech i Hiszpanii. Jest także uprawiany w wielu regionach świata.

Tymianek ma także liczne właściwości lecznicze. Podstawowymi składnikami tymianku są: olejek eteryczny (borneol, karwakrol, cymol, linalol, tymol), tanina, flawonoidy (apigenina, luteolina), saponiny i kwasy triterpenowe. Niewielka ilość tego zioła ma działanie uspokajające, natomiast większe porcje działają stymulująco. Zioło to ma także właściwości przeciwpasożyticze (m. in. przeciwko tęgoryjcom, glistom i nicieniom). Tymianek ma także działanie rozgrzewające i pobudza wydzielanie się śluzu w płucach. Zapobiega zakażeniom bakteryjnym, grzybiczym i wirusowym. Oba składniki tymol i karwakrol  działają rozluźniająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, zapobiegając zaparciom. Tymianek pomaga w trawieniu pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczu. Może być także stosowany do płukania gardła przy zapaleniu krtani lub migdałków oraz przy nieświeżym oddechu.