Ziele Angielskie

Ziele angielskie to owoce korzennika lekarskiego, przyprawa ta wbrew nazwie nie pochodzi z Anglii, lecz z Ameryki Środkowej i Południowej. Największe plantacje tej rośliny znajdują się na Jamajce, gdzie klimat jest dla niej najbardziej sprzyjający. Jest szczególnie popularną przyprawą w kuchni europejskiej, również w Polsce.

Ziarna mają ostry, korzenny smak przypominający pieprz i intensywny zapach zbliżony do aromatu goździków. Zielem angielskim przyprawiać można rożne gatunki mięsa: pieczeń z baraniny, mięso mielone, sosy do pieczeni, dziczyznę, zupy jarzynowe i z warzyw strączkowych. Szczególnie polecany jest do potraw tłustych. Stosuje się je także do marynat octowych, do marynowania ryb i dziczyzny jak również używany jest w przemyśle wędliniarskim.

Ta popularna przyprawa ma także właściwości lecznicze. Owoce korzennika bogate są przede wszystkim w olejek eteryczny, zawierający eugenol, kariofilen, metyloeugenol, cyneol, chawikol, linalol. Roślina ta  zawiera także proantocyjanidyny, flawonoidy i katechiny. Jak każdy surowiec olejkowy wykazuje działanie odkażające, co może być wykorzystane np. w początkowych objawach infekcji (ból gardła, katar) jako dodatek w niewielkich ilościach do herbatek rozgrzewających. W umiarkowanych ilościach dodawany do potraw działa rozkurczowo na mięśnie gładkie i usprawnia procesy trawienia. Stąd też korzystnie jest stosować tę przyprawę jako dodatek do ciężkostrawnych potraw.